Menu

Diagnose endometriose

Vaak zijn pijnklachten (tijdens ovulatie maar ook menstruatie) die niet te onderdrukken zijn met pijnstillers of een anticonceptiepil, de reden dat je gaat denken dat er misschien wel iets met je lijf aan de hand is. Ook een onvervulde kinderwens kan maken dat je op internet gaat zoeken waarom dat zo kan zijn. Endometriose kan dan de oorzaak zijn. Maar hoe kom je daar dan achter?

Mijn antwoord is: stop met zoeken op internet en bezoek een endometriose-specialist. Want mocht jij endometriose hebben, dan ben je meteen in goede handen en dat scheelt je veel tijd en frustratie. En hiervoor moet je dan wel weer even op internet zoeken welke ziekenhuizen dat zijn. Als je er dan eentje hebt gevonden, kan het zijn dat je er dan even voor moet reizen of moet wachten voordat je aan de beurt bent maar dat is echt de moeite waard.

Maar hoe wordt endometriose dan vastgesteld?  In eerste instantie wordt met behulp van een echo gekeken of je endometriose hebt.  Soms komt daar niets uit en is een MRI of een (kijk)operatie nodig om vast te stellen dat je endometriose hebt. Een kijkoperatie wordt ook wel eens “laparascopie” genoemd.

Met andere woorden; blijf niet langer tobben naar bezoek een endometriose-specialist.