Menu

Veelgestelde vragen endometriose

 

Hieronder lees je de antwoorden van veelgestelde vragen bij endometriose.

Hoe kom je erachter dat je endometriose hebt?

Vaak zijn pijnklachten (tijdens ovulatie maar ook menstruatie) en onvruchtbaarheid de reden dat je een gyneacoloog bezoekt.  In eerste instantie wordt met behulp van lichamelijk onderzoek en een echo gekeken of je endometriose hebt.  Maar om de exacte omvang en locatie vast te stellen van de endometriose is een (kijk)operatie nodig.  Het komt namelijk soms ook voor dat er op een echo of MRI niets te zien is en dat pas tijdens de (kijk)operatie duidelijk wordt dat er wel degelijk sprake is van endometriose.  Een kijkoperatie wordt ook wel eens “laparascopie” genoemd.

Wat is het effect van Chinese kruiden bij endometriose?

Chinese kruiden kunnen klachten door endometriose enorm verlichten. De klachtenverlichting treedt op nadat enkele dagen tot een week begonnen is met de inname van kruiden. Chinese  kruiden zijn bij uitstek geschikt om heftige bloedingen door endometriose (of door de overgang) aanzienlijk te verminderen. Chinese kruiden kunnen cystes tot ongeveer 2,5-3,5 centimeter verkleinen of zelfs laten verdwijnen. De behandeling is in eerste instantie erop gericht om het ongewenste weefsel “op te ruimen” met zogenaamde “schoonmakende” kruiden. Het lichaam krijgt dus een helpende hand. Daarna(ast) worden kruiden gebruikt om het energiepeil van het lichaam weer aan te vullen. Dit versterken van de eigen energie wordt snel opgepikt en ervaren. Er zijn geen “standaard” endometriose kruiden. Welke kruiden voor je het meest geschikt zijn, hangt af van je klacht en je energiepeil.

 

Hoe lang is de behandelperiode?

Dat hangt af van welke klachten door endometriose je hebt.  Pijn-en energieklachten door endometriose verminderen meestal aanzienlijk in 3-5 behandelingen. Dat vinden de meeste vrouwen ook het belangrijkst. Voor de behandeling van  endometriosecystes, heb je meer geduld nodig; houd rekening met een behandelperiode van minimaal  6 maanden. De beste resultaten voor het laten krimpen van cystes in een combinatie van Chinese kruiden en het endometriosedieet, eventueel aangevuld met lifestyle-adviezen.

 

Is een behandeling met Chinese kruiden geschikt NA een operatie?

Ja. Vooral dan raad ik ten zeerste aan om zo snel mogelijk met de behandeling te starten. Je lichaam is op dat moment “schoon” en met behulp van versterkende kruiden kan zoveel als mogelijk VOORKOMEN worden dat endometriose terug komt. Want dat is wat je wil; geen endometriose(klachten) meer en de draad van het leven zoveel mogelijk weer oppakken.

Wel adviseer ik je om onder controle te blijven bij de gyneacoloog.