Menu

De Chinese Geneeskunde kent een aantal “energiebronnen” waarvan u leeft.
Deze bronnen zijn; eten en drinken, slaap/ontspanning, beweging, adem, plezier beleven aan hobbies e.d. en “uw accu”.  Deze accu wordt in de reguliere geneeskunde wel vergeleken met genen en hormonen. In de overgangsperiode wordt het steeds lastiger om energie te halen uit de overige energiebronnen en wordt steeds meer een beroep gedaan op uw accu. Er wordt dus als het ware “omgeschakeld”  (“overgegaan”) van de overige energiebronnen naar uw accu. En deze omschakeling geeft nog weleens “storingen”  zoals nachtzweten en opvliegers die dan overgangsklachten worden genoemd.
Hoe sterker uw accu en andere energiebronnen zijn, hoe minder u overgangsklachten ervaart. Met acupunctuur en Chinese kruiden kunnen klachten zoals nachtzweten snel en sterk verminderen.

In de klassieke teksten van Chinese Geneeskunde wordt over de overgangsperiode geschreven: “als de vrouw 7 x 7  jaar is, stopt haar menstruatie. De energie die niet meer gebruikt wordt voor de menstruatie mag ze gebruiken voor haarzelf”.
Dit is een heel belangrijk aspect in deze levensfase en wordt vaak vergeten. Immers, kinderen zijn meestal (bijna) het huis uit en vragen steeds minder energie van de moeder, de maatschappelijke druk om carriere te maken valt steeds meer weg.  De hamvraag is: WAT WIL IK?