Menu

Second opinion endometriose

second opinion endometriose

Een second-opinion endometriose kan je helpen de beslissingen te nemen die bij jou passen. In een gesprek van 1,5 uur neem ik ruim de tijd voor de vragen die jij hebt.  Tijd die je nodig hebt om belangrijke beslissingen te kunnen nemen waar je nog lang plezier van hebt. Om geïnformeerd te worden over dat wat jouw arts je niet vertelt of in de haast vergeten is te vertellen.  Of wat jouw arts niet weet omdat hij/zij zich uitsluitend bezig houdt met wat het ziekenhuis je kan bieden.

Luister je liever dan dat je leest? Luister dan naar deze podcast endometriose

Regelmatig  spreken mensen met mij af nadat ze het hele traject in het ziekenhuis hebben doorlopen en niet verder komen in de behandeling van hun klachten. Of mensen hebben geen duidelijke uitleg gekregen waarom die operatie of dat medicijn noodzakelijk is.  Dan kan een second opinion heel zinvol zijn om alles nog eens op een rijtje te zetten voordat belangrijke keuzes worden gemaakt. Regelmatig hoor ik in mijn praktijk de opmerking: “waarom heeft de gynaecoloog me dit niet verteld”?

Ook voor wie door de bomen het bos niet meer ziet en allerlei webblogs, etc. heeft bezocht en er niet meer uitkomt wat nu wel en wat nu niet kan helpen bij endometriose is het zinvol om een afspraak te maken.

Veel vrouwen ervaren een “second opinion” ook  als een goede voorbereiding op een belangrijk gesprek met een specialist/huisarts.

In een second opinion neem ik als behandelaar geen standpunt in, maar leg alle (behandel)mogelijkheden uit inclusief bijbehorende voor-en nadelen. Hierbij worden de voor-en nadelen van een behandeling in het reguliere circuit (ziekenhuis) besproken en de voor-en nadelen van behandelmogelijkheden van Chinese Geneeskunde. Wat prettig is om te weten, is dat ik samenwerk met gynaecologen en dat ik door mijn jarenlange ervaring inmiddels aardig de weg weet in ziekenhuisland.  Maar….jij beslist zelf wat het beste bij je past.

Ben je nieuwsgierig naar een andere kijk op jouw endometrioseklachten? Of vraag je jezelf af of die operatie echt noodzakelijk is? Is er ook een andere manier van behandelen is dan (hormoon)medicatie? Moet je echt hormoonmedicatie gebruiken voordat je geopereerd wordt? En ben je wel bij de juiste endometriose-specialist?

Voor deze vragen en meer kun je bij mij terecht voor een second opinion.

Wil je eerst meer weten over mij voordat je een afspraak maakt? Klik dan hier.

Hieronder lees je enkele reacties van vrouwen die bij mij een second opinion hebben gehad.

Ervaringen second opinions

Ik zou je nog even laten weten hoe het nu met mij gaat:

Afgelopen juni heb ik een gesprek gehad met de gynaecoloog en ze hebben een echo gemaakt.
Het was ‘rustig’ dus wat dat betreft had de pil zijn werk gedaan. Maar aangezien de hoofdpijn/migraine er niet minder op werd heb ik in overleg met de arts besloten te stoppen met de pil en verder aan te kijken hoe het gaat. Na 2 weken was de migraine voorbij 🙂 en menstruatie is weer op gang gekomen (gelijk eigenlijk al) maar verder geen ongemakken of hevige klachten.

De afspraak is dat ik per half jaar een afspraak heb in het ziekenhuis en eventueel tussentijds aan de bel trek, mochten er klachten ontstaan.

Wat mij betreft:  so far so good  dus en ik ben heel blij dat ik bij mijn eigen gevoel ben gebleven en geen operatie ben aangegaan.

Mocht er verandering optreden in de toekomst, dan weet ik ook jou nog te vinden!

Hartelijke groetjes

Anouk, 43 jaar
november 2021

NAWOORD: Anouk kwam bij me met de vraag of ze niet kon stoppen met de anticonceptiepil of andere voorgestelde hormoonmedicatie. Ze ervaarde er teveel bijwerkingen van. De meest storende bijwerking vond ze de chronische migraine. Anouk heeft nog 1 eierstok waarin een cyste van ongeveer 4 cm zit, verklevingen aan de darm en een vleesboompje van onbekende omvang in haar baarmoeder. Dankzij een hele gezonde eet-en  leefstijl die ze al had ontwikkeld voordat ik haar zag, ervaarde ze nauwelijks klachten hiervan.  Zij bevestigde me opnieuw hoe belangrijk een gezonde eet-en leefstijl is, zeker als je endometriose hebt.

Haar gynaecoloog had gezegd dat als ze geen hormoonmedicatie wenste te gebruiken ze geopereerd zou moeten worden.  In deze operatie zou baarmoeder, eierstok en verklevingen worden weggehaald. Dit betekent dat ze daarna direct in de overgang zou komen omdat er geen eierstok meer is. Dit vond ze erg drastisch vooral omdat ze ook zonder pil geen klachten ervaarde. De gynaecoloog had haar destijds aangeraden de pil te gebruiken als preventiemiddel. De gynaecoloog was zelf bang dat er een uitbreiding van endometriose zou ontstaan zonder medisch ingrijpen.

In een uitgebreid overleg hebben we alle voor-en nadelen, alle beren op de weg, uitvoerig besproken.  Ze was bang dat ze de ‘verkeerde keuze’ zou maken, dat er meer endometriose zou komen en dat er dan wel klachten zouden ontstaan. Ook was ze bang dat het contact met haar gynaecoloog verslechterde als ze het advies k niet meer wilde opvolgen. Kortom, er was sprake van een situatie van 2 bange mensen; Anouk en de gynaecoloog. Angst is echter zelden een goede raadgever.

Uiteindelijk bleek door te kiezen voor een ‘middenweg’ alle beren op de weg verdwenen. Dit hield in dat ze in ‘open overleg’met de gynaecoloog duidelijk aan zou geven dat de route van hormoonmedicatie of operatie geen optie voor haar was, ze bewust was van mogelijke risico’s waarvoor ze zelf volledig de verantwoording zou nemen. Door in een eerlijk en open overleg te treden behield ze een goed contact wat essentieel is.  Zeker als je endometriose hebt is dat heel belangrijk. Door tussentijdse controles kunnen zowel zij als de gynaecoloog monitoren wat er gebeurt in haar lichaam als ze geen hormoonmedicatie gebruikt. Deze tussentijdse controles haalde haar angst weg dat ze ‘de verkeerde keuze’zou maken en gaf de gynaecoloog de ruimte in te grijpen als daar echt aanleiding voor zou zijn.

Als behandelaar kijk ik terug op een zeer mooi en boeiend overleg met een gemotiveerde, bewuste vrouw. Dank je wel Anouk!


Hoi Stephanie,

Het is al even geleden dat we elkaar spraken. Vandaag mail ik je omdat ik zó graag iets met je wil delen!

Ik kom net terug van de huisarts nadat ik een uitgebreide bloedanalyse had laten maken. Ennnnnn….. (tromgeroffel)
HB 9.3!!! Ferritine al op 30, cortisol weer helemaal in orde (omdat ik geen hormonen meer hoef te nemen), ijzerverzadiging perfect etc etc. Wow, wow, wow!!!

Natuurlijk merkte ik al hoe mijn lichaam zich veel beter voelde de afgelopen tijd. Ik heb sinds mijn operatie jouw (voedings)tips gevolgd om aan te sterken en kijk eens wat een resultaat. En ook het feit dat jij me aanmoedigde en me het vertrouwen gaf om überhaupt de operatie aan te gaan is iets waar ik je voor altijd dankbaar voor zal zijn.

Hierbij ontvang je mijn digitale JUICH!!! en een zeer warme en innig gemeende hug voor dat jij er bent voor ons vrouwen. Ik beveel je bij iedereen aan.

Ik wens jou heel veel goeds en liefs,

Karla, 49 jaar

Oktober 2021


Reactie client:

“Wanneer je in een ziekenhuis via een specialist behandeld wordt gebeurd dit via de medische wetenschap. Door naar de praktijk van van Hulst te gaan wordt je aandoening op een andere manier bekeken, en dat geeft andere inzichten, dit zet je aan het denken. Het gaf mij ook rust en maakte dat ik weloverwogen mijn keuzes kan maken, doordat ik zowel de westerse als de chinese geneeskunde heb gehoord. Door bij beide datgene eruit te halen waar ik zelf het beste gevoel bij heb, maakt dat ik keuzes maak die bij mij horen/passen

Hoewel ik maar 2 keer ben geweest, heeft het luisterend oor,  en het geven van andere inzichten van de TCG was voor mij belangrijk. Het maakt dat ik weet welke mogelijkheden er nog meer zijn naast de westerse geneeskunde, en dat maakt dat ik goede afwegingen heb kunnen maken voor mezelf.  Het endometriosedieet, de vitamine en mineralen en de kruiden  hebben me daarnaast ook geholpen om me lichaam sterker te maken.”

Stephanie bedankt.   Mieke, febr. 2014


Reactie client:

Goedemiddag Stephanie,

Ik wilde je nogmaals bedanken voor de tips voor voor en na de operatie!! Ik ben vorige week dinsdag geopereerd en voel me enkel moe, maar vind dat het herstel soepel gaat.

Hartelijke groet,

Irene, maart 2019


Reactie client:

Mijn gyneacoloog stelde me na de operatie voor de endometriose te behandelen met een zwaar hormoonmiddel waardoor ik tijdelijk in de overgang zou komen. Daar wilde ik even over nadenken, want ik wilde niet zomaar zware hormonen gaan gebruiken. Na wat speurwerk op internet vond ik Stephanie van Hulst. Ik ging bij haar langs voor een second opinion. Stephanie heeft me uitgebreid verteld over alle mogelijke behandelwijzen. Haar uitleg heeft me gesterkt bij het nemen van een definitieve beslissing over de medicatie. Uiteindelijk heb ik nu gekozen voor een lichte pil, behandeling van een osteopaat, de juiste voeding en behandeling door Stephanie. Op dit moment gaat het erg goed met me, voeding blijft hetzelfde en geeft me energie.

Beatrice, maart 2014