Menu

Stephanie van Hulst

 

Van accountant naar Chinees geneeskundige

Het leven kan veel verrassingen in petto hebben. Wie had ooit verwacht dat ik, (geboren in 1971), opgegroeid in een ondernemersgezin waar hard werken en nuchter boerenverstand de boventoon voeren,  zo’n “exotische vorm”van geneeskunde zou gaan doen? Nou ja, helemaal vreemd was dat niet. Als kind las ik al de medische vragen en antwoorden die stonden in de weekbladen die thuis circuleerden. Het verhaal wat me altijd bijbleef was van een vrouw van midden veertig met vreemde klachten . Die klachten werden toegeschreven aan de overgang maar bleken achteraf symptomen te zijn van verliefdheid die niet “kon”omdat ze getrouwd was. De mens zit wonderlijk in elkaar en dat fascineert me. 

Wil je graag eerst even online met me kennis maken om te bepalen of ik de juiste persoon voor je ben? Maak dan een gratis, korte (kennismakings)afspraak met me van 15 minuten.

Accountant

Als beoogd bedrijfsopvolger voltooide ik in korte tijd de accountantsopleiding en werd daarmee destijds de jongste accountant van Nederland. Ik leerde hoe mensen komen tot (financiële) keuzes en mocht in hun portemonnee kijken.  Daar heb ik bijzonder veel van opgestoken maar na 10 jaar werken als accountant/ondernemer wilde ik het over een andere boeg gooien.  Ik realiseerde me dat ik zocht naar diepgang die voorbij de portemonnee gaat en naar een werkplek waar ik mijn sterke intuïtie kon inzetten.  Om erachter te komen hoe ik dat kon doen heb ik een wereldreis gemaakt. Tijdens die reis ontdekte ik hoe belangrijk evenwicht,  balans, gezondheid en harmonie zijn voor een gelukkig leven.  Van een balans met cijfers wilde ik naar een balans in leven en gezondheid. Die blaadjes die ik als kind al las kwamen me vast goed van pas.

Chinees geneeskundige

Ik koos voor een opleiding in de Chinese geneeswijze. Ook daar draait het om balans (geen debet en credit maar yin en yang), om degelijkheid en structuur.  Deze elementen kende ik al, op een andere manier vanuit mijn oude vak. Gezondheid werd daar nog aan toegevoegd. Zo is Van Hulst Praktijk voor Chinese Geneeskunde ontstaan in 2003. In mijn praktijk hoef ik mijn enorme nieuwsgierigheid om uit te zoeken waarom iets is niet te bedwingen. Ik houd ervan iets op de bodem uit te zoeken en schuw niet over de grens van Chinese geneeskunde heen te kijken om te zien wat bijvoorbeeld reguliere geneeskunde kan bieden in die situatie. Daarnaast maak ik graag gebruik van mijn intuïtie en de inzichten die ik verkregen heb door diepgaande meditaties.

Werken op hoog niveau

Omdat ik graag op hoog niveau wil werken heb ik ervoor gekozen om me te specialiseren. Ik heb me gespecialiseerd in gynaecologie met als belangrijkste aandachtsgebieden endometriose,   Borstvoeding en Overgangsklachten.  Inmiddels heb ik zelf de leeftijd bereikt dat ik ook aan de overgang ben begonnen. Deze persoonlijke dimensie maakt het behandelen van overgangsklachten nog boeiender voor mij. Omdat ik zelf in het verleden jarenlang last heb gehad van blaasontstekingen is daar, helaas wegens eigen ervaringen, ook de specialisatie Blaasontsteking aan toegevoegd.

Vreemde eend in de bijt

Eerlijk gezegd hoor ik nergens bij. Eenzaam? Nee hoor helemaal niet. Ik beweeg me graag in ‘verschillende werelden’en  laaf me wat daarin te vinden is. Ik denk niet alleen vanuit Chinese geneeswijze maar ook vanuit de westerse geneeskunde. Zo kan ik de therapeut die uitsluitend Chinese geneeswijze toepast, de gynaecoloog die zich richt op wat de wetenschap te bieden heeft en de vrouw die op zoek is naar wat haar kan helpen gemakkelijk begrijpen. Dit in combinatie met mijn reizen die ik heb gemaakt in het verleden naar o.a. Ghana maken dat ik breder kijk, denk en voel. Ik voel me in mijn werk net zo op mijn gemak als ik in gesprek ben met een gynaecoloog, een collega of met een vrouw met roots in de klei uit Groningen tot de binnenlanden van Suriname. Noem me gerust een wereldburger.

Wat je uitdraagt moet je leven

De filosofie van Chinese geneeskunde is voor mij niet alleen een vak maar ik wil het ook leven. Zo houd ik mijn lijf  en geest graag soepel en gezond door yoga en meditatie, door gezond en lekker te eten en niet teveel hooi op mijn vork te nemen. Ik reis graag, ben een muziekfreak (van Amapianomuziek uit Zuid Afrika tot de pianoconcerten van Chopin), ga graag naar dansfeestjes en laat me graag verrassen door smakelijke etentjes om eens te proeven hoe anderen koken.  Zo is er tijd en aandacht voor dat wat zich aandient: zowel voor werk als prive-aangelegenheden.

Om mezelf te ontwikkelen heb ik gekozen voor permanente educatie. De afgelopen jaren bestond deze educatie vooral uit het verzamelen en structureren van bestaande en nieuw opgedane kennis over de rol van voeding bij endometriose en menstruatieklachten, gebundeld in het endometriosedieet boek dat in oktober 2017 verscheen. Hiermee wil ik vrouwen met endometriose een steuntje in de rug bieden. Het boek is in beperkte oplage  uitgegeven en kan besteld worden via endometriose te lijf.nl.

Om ook vrouwen in het buitenland de kans te geven kennis te maken wat voeding voor hen kan doen, besteed ik een gedeelte van mijn werktijd aan het vertalen van mijn boek in de Engelse taal om het daarna in eigen beheer uit te geven. Op deze manier kunnen vrouwen wereldwijd op een makkelijke manier kennis maken met mijn opgedane kennis.

Opleidingen afgesloten met diploma

 • acupunctuur en kruidengeneeskunde bij Qing-Bai (2001-2003). HBO-niveau
 • westerse anatomie en pathologie bij HvNa (2001-2002). HBO-niveau
 • Wat Po Traditional Medical School in Bangkok (2001) traditionele Thaise massage. HBO-niveau
 • Training Paul Pitchford: Chinese Voedingsleer. (2006) HBO-niveau
 • yogadocentenopleiding bij Hans ’t Hart (de Blikopener)  (2004-2009) HBO-niveau
 • kopstudie accountant 1992-1993 HBO-niveau
 • HEAO (Accountancy) 1988-1992 HBO-niveau
 • HAVO 1983-1988

Zelfstudies:

 • Chinese Voedingsleer. HBO-niveau.
 • Geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg.
 • Lezingen van Ajahn Brahm, Ajahn Brahmali, Mooji, Osho.