Menu

Endometriose

Endometriose Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies op plaatsen zit buiten de baarmoeder. De schatting is dat 1 op de 10 vrouwen hiervan last heeft. Specialisten in het ziekenhuis weten nog niet de oorzaak hiervan. Gemiddeld duurt het 6 jaar (!) voordat de diagnose  wordt gesteld.Voor meer informatie over de reguliere behandeling van endometriose verwijs ik je naar de website van de EndometrioseStichting.

Visie volgens de traditionele Chinese geneeskunde

Wil je meer horen over endometriose in plaats van erover te lezen? Luister dan naar deze podcast endometriose.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde ontstaat endometriose als gevolg van onvoldoende energie en doorbloeding van het bekken.  Dit kan aanleg zijn maar ook o.a. ontstaan als gevolg van chronische uitputting (jezelf voortdurend overvragen) en verkeerde voeding.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden al meer dan 1000 jaar vrouwen met succes behandeld voor klachten die vergelijkbaar zijn met endometriose. In de loop van de eeuwen is er een enorme schat aan kennis opgebouwd hoe met oa Chinese geneeskrachtige kruiden en voeding de klachten het best behandeld kunnen worden. Hierbij is rekening gehouden dat iedere vrouw verschillend is. Ik blijf mezelf verbazen in positieve zin, na al die jaren dat ik me hierin heb verdiept,  hoe soms kleine veranderingen zulke mooie resultaten kunnen geven. Zelfs al heb je gehoord ‘dat je ermee moet leren leven en dat er verder niets gedaan kan worden’. Mocht je alvast  zelf graag aan de slag gaan met voeding dan raad ik je mijn  kookboek endometriosedieet  aan. Inmiddels is al uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat voeding een rol speelt op de levenskwaliteit van vrouwen met endometriose (Jane Wijbers, 2019). Meer over dit onderzoek lees je op deze pagina.

Hoe behandel ik endometriose(klachten)?

In mijn praktijk werk ik vanuit een “open houding” waarbij ik de voordelen van de reguliere geneeskunde combineer met de voordelen van traditionele Chinese geneeskunde. Regelmatig hoor ik de opmerking “waarom heeft mijn gyneacoloog me dit niet verteld”? Zie ook: Second opinion endometriose.  Combinatie-behandelingen van hormoonmedicatie en Chinese kruiden geven vaak beter resultaat dan alleen maar hormoonmedicatie omdat je het lichaam op verschillende manieren tegelijkertijd behandelt. Dus ook als  het noodzakelijk voor je is om hormoonmedicatie te slikken, is er nog steeds meer mogelijk. Zo profiteer je optimaal van alle mogelijkheden.

Ik ben sinds 2006 gespecialiseerd in de behandeling van endometriose(klachten). Zie hiervoor ook veel gestelde vragen endometriosebehandeling,  Ik behandel vrouwen uit binnen-en buitenland. Lees gerust ook  de ervaringen van klanten . Wil je graag eerst kort met me kennis maken voordat je een afspraak wilt inplannen? Dat kan.  Vraag dan een gratis kort kennismakingsgesprek van 15 minuten aan.

Ik werk bij voorkeur samen met gespecialiseerde endometriose-gynaecologen.