Menu

Veelgestelde vragen endometriosebehandeling

Voordat je met me wilt afspreken, wil je misschien eerst nog wat meer weten. Hieronder lees je de antwoorden van veelgestelde vragen wat je kunt verwachten.

Hoe kom ik erachter dat ik endometriose heb?

Vaak zijn pijnklachten (tijdens ovulatie maar ook menstruatie) en onvruchtbaarheid de reden dat je naar de huisarts gaat. Als de huisarts vermoed dat ‘er meer’aan de hand is verwijst die je door naar een gynaecoloog. In eerste instantie wordt met behulp van lichamelijk onderzoek en een echo gekeken of je endometriose hebt.  Maar om de exacte omvang en locatie vast te stellen van de endometriose is een (kijk)operatie nodig.  Het komt namelijk soms ook voor dat er op een echo of MRI niets te zien is en dat pas tijdens de (kijk)operatie duidelijk wordt dat er wel degelijk sprake is van endometriose.  Een kijkoperatie wordt ook wel eens “laparascopie” genoemd.

Ik kan dus niet voor jou, op basis van jouw klachten bepalen of je endometriose hebt. Wel heb ik door alle ervaring ‘een neus’gekregen voor vrouwen die onvoldoende zijn gehoord door de huisarts of in het ziekenhuis.  Vrouwen van wie ik een sterk vermoeden heb dat ze endometriose hebben.  Hen help ik dan verder op weg hoe ze, via de huisarts, toch een doorverwijzing kunnen krijgen naar een gynaecoloog of endometriose-specialist.

Ik weet niet zeker of ik endometriose heb maar heb wel klachten die ook voorkomen bij endometriose. Kun je mij behandelen?

Bij mij komen zowel vrouwen bij wie officieel is vastgesteld dat ze endometriose hebben als vrouwen die vermoeden dat ze endometriose hebben (maar bijvoorbeeld  nog geen (kijk)operatie hebben ondergaan of door de huisarts niet worden doorverwezen ondanks heftige klachten).  Ook als er nog geen diagnose is gesteld kan ik de meeste vrouwen goed helpen in hun klachten. Chinese Geneeskunde heeft namelijk haar eigen manier van kijken en behandelen.  Mocht er informatie beschikbaar zijn vanuit het ziekenhuis in de vorm van verslagen of onderzoeken dan lees ik deze graag. Dan kijk ik daar in onze eerste afspraak ook naar.

Hoe wordt endometriose behandeld in het ziekenhuis?

Als je klachten hebt door endometriose heeft het ziekenhuis 2 behandelmogelijkheden: operatie en/of hormoonmedicatie.Als een cyste erg groot is (meer dan 5 cm) wordt het meestal operatief verwijderd. Een operatie is overigens geen garantie dat endometriose terugkomt!
Daarnaast  of in de plaats wordt een synthetische hormoonkuur voorgeschreven.  Deze hormoonkuur moet er dan voor zorgen dat de cyste niet verder groeit en dat endometriose niet verder uitbreidt, of dat er geen nieuwe cyste groeit.  Soms verdwijnen kleine cystes met hormoonbehandelingen. Maar niet iedereen reageert even goed op een hormoonkuur of wil om andere redenen niet geopereerd worden of behandeld worden met hormonen. Gynaecologen geven je dan vaak het idee dat een alternatieve behandeling van klachten door endometriose niet mogelijk is. En dat klopt…..in het ziekenhuis bestaat er geen andere vorm van behandeling.
Maar als je verder durft te kijken dan het ziekenhuis, zal je merken dat er wel degelijk andere behandelingen mogelijk zijn…zonder hormonen of ingrijpende operatie.

Welke therapie voor endometriose is het meest geschikt?

De vraag: “welke therapie voor endometriose is het meest geschikt” wordt vaak aan mij gesteld in een Second opinion endometriose. Op de eerste plaats is het belangrijk dat je de therapie kiest die bij jou past en waar je achter kunt staan. In onderstaand tabel is weergegeven welke klachten door endometriose met behulp van Chinese geneeskunde behandeld kunnen worden en welke door de reguliere geneeskunde. Met reguliere geneeskunde bedoel ik “behandeling in het ziekenhuis”.

Menstruatiepijn en heftige bloedingen kunnen zowel door Chinese geneeskunde als reguliere geneeskunde behandeld worden. Snelgroeiende cystes en kinderwens worden het best behandeld door juist de combinatie van therapieen.  Praktijk Van Hulst is gespecialiseerd in de behandeling van endometriose (klachten). Voor behandelingen specifiek voor een kinderwens in combinatie met IVF verwijs ik je door naar gespecialiseerde collega’s.

Wat is het effect van Chinese kruiden bij endometriose?

Ook Chinese kruiden  hebben effect bij endometriose.  Chinese kruiden kunnen klachten door endometriose enorm verlichten. Chinese kruiden kunnen cystes tot ongeveer 2,5-5 centimeter verkleinen of zelfs laten verdwijnen. De behandeling is in eerste instantie erop gericht om het ongewenste weefsel “op te ruimen” met zogenaamde “schoonmakende” kruiden. Het lichaam krijgt dus een helpende hand. Daarna(ast) worden kruiden gebruikt om het energiepeil van het lichaam weer aan te vullen. Dit versterken van de eigen energie wordt snel opgepikt en ervaren. Er zijn geen “standaard” endometriosekruiden. Welke kruiden voor je het meest geschikt zijn, hangt af van jouw persoonlijk situatie en energiepeil.

Klachtenverlichting treedt op nadat enkele dagen tot een week begonnen is met de inname van kruiden

Minder bloedverlies door Chinese kruiden

Chinese kruiden zijn bij uitstek geschikt om heftige menstruele bloedingen aanzienlijk te verminderen.  Dat is heel belangrijk en vooral: heel erg fijn. Doordat je minder vloeit, raak je minder uitgeput en knap je sneller op. Zo kom je, na verloop van tijd, uit een neerwaartse spiraal en zie je minder op tegen de volgende menstruatie. En wat nog veel belangrijker is; er  is weer energie voor de leuke dingen van het leven.

Wat is het effect van acupunctuur op endometriose?

Acupunctuur kan pijnklachten door endometriose verminderen. Met acupunctuur kun je geen cystes of endometriosehaarden weghalen. Omdat ik heb gemerkt dat voeding, leefstijl en Chinese kruiden een veel groter effect hebben op endometriose(klachten) dan acupunctuur ligt mijn focus daarop. Op dit moment werk ik ook uitsluitend online en geef ik geen acupunctuurbehandelingen.

Ik ben al bij andere therapeuten geweest en zij konden mij niet helpen. Waarom zou ik dan nog met jou afspreken?

Doordat ik al meer dan 15 jaar ben gespecialiseerd in endometriose bereik ik meestal meer resultaten dan mijn collega’s.

Hoe lang is de behandelperiode?

Dat hangt af van welke klachten door endometriose je hebt.  Pijn-en energieklachten door endometriose verminderen meestal aanzienlijk in 3-5 behandelingen. Dat vinden de meeste vrouwen ook het belangrijkst. Voor de behandeling van  endometriosecystes, heb je meer geduld nodig; houd rekening met een behandelperiode van minimaal  6 maanden. De beste resultaten voor het laten krimpen van cystes in een combinatie van Chinese kruiden en het endometriosedieet eventueel aangevuld met lifestyle-adviezen.

Ik ben ook in behandeling bij een gynaecoloog. Is dat een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Sterker nog; het liefst wil ik dat je ook naar de gynaecoloog gaat. Een gynaecoloog kan onderzoek doen wat ik niet kan. De uitslagen daarvan kunnen mij weer van informatie voorzien zodat ik je nog beter kan helpen. Ik geloof in het beste van beide werelden; reguliere en complementaire geneeswijzen. Als je meer wilt weten wat mijn visie is op behandelen klik dan even op missie en visie.

Is een behandeling met Chinese kruiden geschikt NA een operatie?

Ja. Vooral dan raad ik ten zeerste aan om zo snel mogelijk met de behandeling te starten. Je lichaam is op dat moment “schoon” en met behulp van versterkende kruiden kan zoveel als mogelijk VOORKOMEN worden dat endometriose terug komt. Want dat is wat je wil; geen endometriose(klachten) meer en de draad van het leven zoveel mogelijk weer oppakken.  Bovendien bestaan er ook kruiden die jouw herstel na de operatie bevorderen.

Wel adviseer ik je om onder controle te blijven bij de gynaecoloog.