Menu

Blaasontsteking veilig behandelen zonder antibiotica

IK NEEM IN 2023 EN 2024 GEEN CLIENTEN AAN MET BLAASONTSTEKING WEGENS DRUKTE.

Veel vrouwen tobben weleens of helaas wel vaker met blaasontsteking. Ik weet er helaas uit eigen ervaring heel veel van; 3 jaar lang heb ik blaasontstekingen gehad dus ik weet wat jij nu doormaakt. De frustratie als de antibioticakuur weer niet aanslaat, de chronische pijn die je leegzuigt, de wanhoop omdat het er nog steeds is en de angst dat het weer terugkomt.  Omdat ik er voor mezelf toen niet goed uitkwam, heb ik een tijd geen vrouwen behandeld die hier last van hebben. Ik dacht dat het mij aan de kennis ontbrak om vrouwen met blaasontsteking veilig te kunnen behandelen zonder antibiotica. Maar of het zo moet zijn, sinds een tijdje melden zich weer een aantal vrouwen met dezelfde klachten die ik goed heb kunnen helpen. Mijn vertrouwen om jou te kunnen helpen is er daarom ook weer. Lees hier de ervaringen van vrouwen met blaasontsteking.

Wil je alvast meer horen wat de oorzaken kunnen zijn van jouw blaasontstekingen? Luister dan naar deze podcast blaasontsteking.

Blaasontsteking volgens de Chinese geneeskunde

Als je last hebt van een blaasontsteking (of je hebt wel de klachten maar niet de officiële diagnose van een ontsteking) heb je volgens de Chinese geneeskunde altijd last van “hitte in de blaas”. Typisch is dan ook de vaak brandende pijn. Maar waar komt die hitte dan vandaan? Uiteraard kunnen er meerdere oorzaken tegelijkertijd spelen. Bekende oorzaken zijn sex, de overgang, een blaaskathether en de beruchte zwembaden en bubbelbaden vol bacteriën.  Een minder bekende oorzaak van hitte in de blaas is doordat je hart oververhit is geraakt door emoties. “Pissig worden” is dan een toepasselijke term.  In die situatie probeert je hart via je blaas de hitte te lozen, aldus de traditionele Chinese geneeskunde.  Als je dit leest, vind je dat misschien een vreemde reactie van je lijf. Toch ken je het misschien wel uit eigen ervaring. Kijk maar eens naar de rij van veelal dames die voor de toiletten wachten voordat ze aan een examen beginnen. De examenstress heeft hun hart zo verhit dat ze eerst het toilet opzoeken. Dit is een onschuldig voorbeeld van een tijdelijk oververhit hart. Maar als het hart teveel hitte heeft of het hart is al te lang oververhit dan lukt het de blaas niet meer om alle hitte goed af te voeren. Het reageert met een ontsteking of met klachten die daarop lijken.

Blaasontstekingen; goed uitzoeken

Wat ik heb gemerkt is dat je heel zorgvuldig moet uitzoeken wat er precies aan de hand is. Alleen maar even een antibiotica voorschrijven zoals zo vaak gebeurt behandelt niet de onderliggende oorzaken. In mijn werk heb ik allerlei verschillende oorzaken gezien van terugkerende blaasontstekingen. Van frequent bezoek aan het zwembad, een hardnekkige E-coli bacterie of Klebsiella-bacterie die niet weggaat met antibiotica en goed behandeld kon worden met Chinese kruiden,  tot aan een afwijking in de nieren (hoefijzervormige nieren). Dit laatste kwam overigens pas naar voren nadat ik bij de cliënte erop aandrong dat ze een second opinion moest vragen bij een andere uroloog in een ander ziekenhuis.

Blaasontstekingen in de zwangerschap kunnen goed met kruiden behandeld worden waardoor antibiotica overbodig is. Antibiotica-gebruik veroorzaakt (later) makkelijker spruw. In de mondholte zijn namelijk bacteriën aanwezig die er voor zorgen dat de Candida-gist geen infectie kan veroorzaken. Antibiotica kunnen ook deze bacteriën in de mondholte doden, waardoor de gist zijn kans schoon ziet en een infectie veroorzaakt. Spruw remt de opname van voedingsstoffen in de dunne darm dat in ernstige situaties de groei van de  baby beperkt. Spruw belemmert het geven van borstvoeding enorm. Dus alleen daarom al een reden om de ontsteking op een andere manier te behandelen.

Blaasontsteking; geduld!

De meeste vrouwen die ik heb gezien hebben een verleden van terugkerende blaasontstekingen meestal in combinatie met langdurig gebruik van antibiotica. Om uit de cirkel te stappen heb je geduld nodig. Hoe moeilijk dat ook is. Want je wilt er zo snel mogelijk vanaf. Ik weet het. Ik zat er zelf ook in. Toch is vaak de eerste bemoedigende stap als de periodes tussen de blaasontstekingen langer worden. En dat je niet langer antibiotica nodig hebt maar goed reageert op Chinese kruiden.

Blaasontsteking veilig behandelen zonder antibiotica; combinatie van technieken.

Ik werk niet alleen met Chinese kruiden maar ook met voeding, leefstijl etc. Het is mijn ervaring dat een combinatie van middelen/technieken beter werkt dan 1 techniek.

Omdat iedere vrouw maar ook iedere situatie anders is, betekent dit ook dat er geen ‘standaard’kruiden zijn om jouw blaasontsteking te behandelen. Hiervoor moet ik je echt eerst spreken.

Je bent van harte welkom in mijn online praktijk.  Op welke dagen en tijden zou je kunnen? Dan kijk ik of ik ook kan. Want hoe eerder je de cirkel doorbreekt, hoe beter!