Overgangsklachten
Geen enkele vrouw vraagt erom maar krijgt er meestal toch mee te maken. Geen enkele vrouw is hetzelfde dus ook geen enkele overgang is hetzelfde. De ene vrouw ervaart de overgang als een bevrijding en heeft nauwelijks klachten terwijl de andere vrouw een soort “tweede puberteit” ervaart. Inmiddels heb ik ook de leeftijd bereikt dat ik te maken krijg met de overgang. Voor mij een reden om opnieuw de boeken in te duiken. Dan lees je opnieuw teksten die je jaren geleden ook las op een totaal andere manier heb ik gemerkt. Aan den lijve ervaar ik dat het woord ‘overgang’ zeer goed gekozen is. Het is de overgang naar een ander systeem in jezelf. Een systeem wat je aan het denken zet over wat je nog wel en zeker niet meer wilt doen. De rek om dingen te ‘moeten’doen is eruit. Dat dwingt je om opnieuw in jezelf te duiken waar jouw drijfveren en motivaties op zijn gebaseerd. Dit kan een heel interessant en boeiend proces zijn maar veel vrouwen tobben zoveel met lichamelijke klachten in de vorm van opvliegers, slapeloosheid, moodswings, gewichtstoename op de ‘verkeerde plekken’ dat zij nauwelijks toekomen aan de uitnodiging om dieper met zichzelf in contact te komen. En dat is zonde want juist deze fase kan een hele mooie transformerende fase zijn waar je herboren uit kunt komen!
Hoe verklaart Chinese geneeskunde overgangsklachten?
De Chinese Geneeskunde kent een aantal “energiebronnen” waardoor je leeft.
Deze bronnen zijn; eten en drinken, slaap/ontspanning, beweging, adem, plezier beleven aan hobbies, etc. en “jouw accu”. Deze accu wordt in de reguliere geneeskunde wel vergeleken met genen en hormonen. In de overgangsperiode wordt het steeds lastiger om energie te halen uit de overige energiebronnen en wordt steeds meer een beroep gedaan op jouw accu. Er wordt dus als het ware meer “omgeschakeld” (“overgegaan”) van de overige energiebronnen naar jouw accu. En deze omschakeling geeft nog weleens “storingen” zoals nachtzweten en opvliegers die dan overgangsklachten worden genoemd. Hoe sterker jouw accu en andere energiebronnen zijn, hoe minder overgangsklachten je ervaart.
In de klassieke teksten van Chinese Geneeskunde wordt over de overgangsperiode geschreven: “als de vrouw 7 x 7 jaar is, stopt haar menstruatie. De energie die niet meer gebruikt wordt voor de menstruatie mag ze gebruiken voor haarzelf”.
Dit is een heel belangrijk aspect in deze levensfase en wordt vaak vergeten. Immers, kinderen zijn meestal (bijna) het huis uit en vragen steeds minder energie van de moeder, de maatschappelijke druk om carriere te maken valt steeds meer weg. De hamvraag is: WAT WIL IK?
Hoe behandel je overgangsklachten?
In een eerste behandeling van overgangsklachten wordt bekeken waar bij jou de meeste “storingen” zitten.
Aan de hand daarvan kijken we SAMEN op welke manier we dit het beste kunnen behandelen. Erg belangrijk hierbij is dat je inzicht krijgt waarom jij juist deze klachten hebt. Met inzicht verandert er al vaak veel aan de beleving van de klachten. Meestal worden in een eerste behandeling al op maat gemaakte kruidenformules voorgeschreven maar ook voedingsadviezen en leefstijltips gegeven.
In vervolgbehandelingen worden ” de puntjes op de i” gezet en de resterende klachten behandeld. Met Chinese kruiden, voeding en leefstijltips kunnen klachten zoals nachtzweten en opvliegers snel en sterk verminderen. Als ik ergens enthousiast over ben in mijn werk dan is het wel over de behandeling van overgangsklachten. Mijn ervaring is dat de meest heftige overgangsklachten al na zo’n 2-3 behandelingen aanzienlijk zijn afgenomen. Dat maakt het dankbaar om te doen.
Tips bij overgangsklachten
Hieronder lees je alvast een aantal tips bij overgangsklachten waarmee je direct aan de slag kunt.
-vermijd koffie, alcohol en met name rode wijn. Vooral in de avond gedronken, kan je dat een slapeloze nacht en veel nachtzweet bezorgen. En als je op die ene receptie toch graag een glaasje alcohol wil drinken neem dan witte wijn of rose. Maar hoe minder alcohol je drinkt, hoe beter het met je gaat. Sterker nog; als je gehecht bent aan je dagelijkse dosis alcohol zijn de resultaten met Chinese kruiden ook beduidend minder.
-stop echt met roken! Door te roken, stook je jezelf letterlijk op. Volgens de Chinese geneeskunde haal je daarmee veel hitte in je lijf en beschadig je jouw kostbare yin (het koele element in jezelf). Wie blijft roken houdt langer overgangsklachten en deze zijn lastiger te behandelen.
-vermijd scherp gekruid, pittig eten, knoflook, azijn en lamsvlees.
-blijf in beweging, maar put jezelf niet uit: je hoeft niet meer hetzelfde te kunnen als een 20-jarige. Beweging houdt je fitter en zorgt voor een betere “schakeling” van energiebronnen.
-neem jouw eetpatroon eens onder de loep: je stofwisseling wordt trager en daarmee blijven de kilootjes ongewenst hangen op de verkeerde plaatsen. Meestal heb je voldoende aan minder eten.
-om jouw accu op te laden is het dan ook raadzaam om wat meer rust te nemen. Het klinkt zo simpel, maar de beste oplossingen zijn simpel!
Heb je nog vragen? Aarzel niet en neem gerust contact met mij op.