Menu

PMSPMS

Premenstrueel syndroom, ook wel afgekort tot PMS, is een mooie benaming voor een waaier aan klachten die je liever niet hebt. Je eventuele partner kan erover meepraten. Tegen de tijd dat de menstruatie weer aan moet breken (pré-menstruatie) merk je al dat ’t allemaal niet zo lekker loopt.

PMS-symptomen

Je raakt sneller geirriteerd op het agressieve af, of je raakt juist van slag met huilbuien of depressieve gevoelens. Je borsten zijn gevoelig, ze kunnen gespannen zijn en opzwellen. Of je krijgt hoofdpijn, acne, je stoelgang raakt ontregelt, je onderbuik lijkt op te zwellen en je houdt vocht vast. Ook kun je dan misschien slechter slapen of je krijgt onbedwingbare snaaitrek en bent niet vooruit te branden. Je wilt je dan het liefst terugtrekken.

Je kunt verschillende van deze klachten op fysiek en emotioneel gebied ervaren, de ene menstruatie kan ook heftiger zijn dan de andere. En die klachten worden pas minder als de menstruatie doorbreekt. Als de menstruatie voorbij is keert de rust terug, maar tot zo’n 10 dagen voor de volgende menstruatie begint het hele gebeuren weer opnieuw.

PMS en anticonceptiepil

Een structureel gevoel van PMS kun je ook krijgen als gevolg van het doorslikken van de anticonceptiepil (bijvoorbeeld omdat je last hebt van endometriose . Je cyclus wordt onderdrukt maar je lijf  accepteert dit niet en geeft als reactie voortdurend signalen af dat het ongesteld  gaat worden.

Hoe kom je aan PMS?

De meningen over het ontstaan en het behandelen van PMS verschillen.
De westerse benadering; volgens de reguliere opvatting heeft het te maken met hormonale schommelingen met name van progesteron, een hormonale stof die je lichaam in de tweede helft van de cyclus aanmaakt. Want PMS treedt alleen in die fase op.
De middelen die je krijgt variëren van diverse soorten hormonale of pijnstillende pillen tot antidepressiva, elk met bijbehorende niet gewenste (bij)werkingen.

De Chinese benadering. Waar minder informatie over te vinden is, is, over hoe de Chinese geneeswijze naar PMS kijkt en hoe deze geneeswijze ermee omgaat.

PMS volgens de Chinese geneeswijze; de boel stagneert

Volgens de Chinese geneeswijze is de lever een belangrijk orgaan bij de premenstruele fase en dus bij PMS, evenals de levermeridiaan. De lever zorgt ervoor dat alles in je lichaam op rolletjes loopt; het is de klok die ervoor zorgt dat de menstruatiecyclus op tijd en moeiteloos verloopt. De lever verdeelt energie (qi) en bloed (nutriënten) door het hele lichaam m.b.v. de kanaaltjes (meridianen) waardoor het stroomt.
Als de lever goed functioneert, is je stemming gelijkmatig en verloopt de menstruatiecyclus dus voorspoedig. De energie kan vrij door je lichaam én je geest bewegen.

Door factoren van buitenaf en van binnenuit kan deze vrije energiestroom verstoort raken.

Van buitenaf:

  • Door toxische belasting. Denk aan verontreinigde voeding doordat planten zijn bespoten met chemische middelen. Of aan allerlei kunstmatige stoffen die aan je voeding worden toegevoegd, zoals smaakverbeteraars, zoetstoffen, E-nummers, conserveringsmiddelen.
  • Ook overmatig gebruik van zuivel en geraffineerde voeding maken het risico op stagnatie van je energie groter. Van zo’n energie (qi)stagnatie voel je je doodmoe en word je prikkelbaar.
  • Voeding die zgn. hitte veroorzaakt zoals alcohol en koffie, hete pepers. Ook dit zorgt voor extra belasting van je lever.

Van binnenuit:

  • Emoties, zoals frustratie, boosheid, wrok, kunnen de vrije stroom van energie (Qi) belemmeren.
  • Stress is een belangrijke factor waardoor je lever (over)belast raakt.
    Met overwerk raken je reserves uitgeput.
  • Je kunt ook al langere tijd tekorten hebben aan energie (Qi) en nutriënten (bloed), waardoor je voor het uitbreken van de menstruatie in de problemen komt. Als je bijvoorbeeld veel bloedverlies hebt (gehad), kan het zijn dat je daardoor tekorten hebt gekregen. Na de menstruatie voel je je moe en als de volgende menstruatie aanbreekt ben je nog niet opgeknapt.

De uitkomst van bovenstaande punten is hetzelfde: de leverenergie raakt geblokkeerd. Er ontstaat stuwing, temeer daar de energie in de levermeridiaan  in de week voor de menstruatie op zijn sterkst hoort te zijn. Je lichaam maakt zich immers klaar om het baarmoederslijmvlies af te stoten en daar gaat veel energie in zitten. Je lichaam wordt ook letterlijk warmer.

In de Chinese geneeskunde wordt dit PMS-verhaal ‘lever qi stagnatie’ genoemd. Deze qi stagnatie kan zich uitbreiden naar je spijsverteringsstelsel. Je merkt dan dat je andere trek krijgt, dat je stoelgang verandert en je buikklachten toenemen.

Behandeling van PMS met acupunctuur, voedingsadvies, leefstijltips en Chinese kruiden

Gelukkig is er veel te doen aan PMS-klachten. Samen met jou kijk ik graag wat jou hierin kan helpen. Ik stem mijn behandeling af op wat bij jou past en waar je mee aan de slag wilt gaan. Dit kunnen voedingsadviezen en leefstijltips zijn maar ook Chinese kruiden. Door mijn specialisatie in gynaecologie heb ik veel te maken met vrouwen die last hebben van PMS en kan ik hen meestal goed behandelen. Zie ook ervaringen PMS en menstruatieklachten. Soms komt het voor dat een vrouw teveel klachten houdt. In dat geval stop ik na 4-5 behandelingen en denk ik mee wie jou hierin wel goed kan helpen. Want uiteindelijk gaat het erom dat jij van je klachten af komt.